Külföldi munka nyelvtudás nélkül

2010/05/10 · 41 hozzászólás

- Külföldi munka

A cikk írója: Bökönyi Szabolcs

Képzeld el egy napodat! Reggel felkelsz, megmosod a fogad, felöltözöl, reggelit készítesz, kilépsz a lakásból, beülsz az autóba, vagy felpattansz a BKV-re és irány a munkahely, közben esetleg az ellenőr elkéri a jegyedet vagy a rendőr igazoltat. Az irodától alig egy sarokra, van egy közért, ahol megveszed a reggelidet és még a boltossal is, váltasz pár barátságos szót. Beérsz az irodába, üdvözlöd a kollégákat. Esetleg egy kávézóban dolgozol, kora reggel van, most érkeznek az első vendégek, akik tőled várják, hogy néhány jó szóval és egy erős feketével felébreszd őket. Mielőtt tovább gondolnád a történetet, tekerd vissza a filmet és képzeld el mindezt úgy, hogy egy kukkot nem értesz abból amit az emberek körülötted beszélnek. Nem beszéled a nyelvet.

Amikor Bábel csak a te fejedben van

A bábeli zűrzavarnak megvolt az az előnye: senki nem értett senkit. Ezzel szemben nyelvtudás nélkül külföldre szakadni azt jelenti hogy mindenki érti a másikat, csak te nem érted őket. Ez egy elég kiszolgáltatott helyzet, még csak belegondolni is az. A, határ átlépése, gyakran nem csak nyelvi, hanem kultúraváltást is jelent, ami bizony számos félreértésre adhat okot.  Ezeket a félreértéseket pedig nyelvtudás nélkül nehéz lehet tisztázni. Szeretünk beszélni, meg néha kell is. Az ember alapvetően társas lény és bizony rengeteg érzésünk, szokásunk van, amely a kommunikációval, a beszéddel kapcsolatos. Ennek a képességnek a korlátozásával bizony nehéz lehet az elején együtt élni.

Az Óperencián túlról

avagy Hogyan mondják külföldiül hogy kerítést kérnék kolbászból?

Sokat hallottuk már sokmindenkitől (még azoktól is akik sosem jártak arra), hogy bizony külföldön sincs kolbászból van a kerítés. Sokan hazajönnek és már a reptérről kilépve visszaszaladnának a check-in pulthoz. Az igazság valószínűleg valahol a kettő között van, bár lehet, hogy inkább egyéntől függ. Az azonban valószínű, hogy minden országban van egy kevéske kerítés kolbászból. Bármelyik Nyugat-Európai országba megyünk (a legnépszerűbbek álláskereső a térképenNagy-Britannia, Írország, Hollandia, Spanyolország, Németország) és hivatalosan sikerül munkát vállalnuk, jó esélyünk van rá, hogy mind az anyagi megbecsülés, mind a munkamorál jóval az itthon megszokott fölött lesz. Egy barátságos helyen pedig még két diplomával is bevállalhatjuk a kávéfőzést, ha mellette kétszer annyit keresünk mint itthon. Főleg akkor, ha esetleg a kinti továbbtanulás lehetőségével is élünk és a pénzcsinálás mellett, hosszútávú haszna is lesz a külföldi kalandnak. Igen ám, de nyelvtudás nélkül sem a továbbtanulás (nyelvtanulás az igen) nem jön szóba és a hivatalos munkavállalás sem olyan egyszerű.

A külföldi munka veszélyei

Nyelvtudás nélkül nagyban csökken az esélyünk arra, hogy jó munkahelyet találjunk. Nehéz lehet kiismerni magunkat a helyi bürokráciában, vagy épp megérteni a helyi szokásokat, embereket. Könnyen becsaphatnak minket, esetleg egy olyan munkahelyen köthetünk ki, ahol keveset fizetnek, vagy nem jelentenek be minket, stb. Mostanra már jogos lehet a kérdés, minek tovább részletezni ezt, maradjunk inkább itthon? Nem feltétlen. Hiszen hol másutt tudnánk jobban megtanulni egy nyelvet mint abban az országban, ahol azt anyanyelvként beszélik? Közben pedig még pénzt is kereshetünk, valószínűleg többet mint itthon.

Mire kell vigyázni?

Ha nem beszélünk nyelveket, valószínűbb, hogy nem egyedül fogunk nekivágni az országnak. Azonban válogassuk meg kikkel, kikhez megyünk! Sajnos nem egy olyan történetet hallottunk, ahol külföldön élő magyarok abból húztak hasznot, hogy bajbajutott honfitársaikat “segítették ki” szállással, munkával stb. Legtöbbször még itthonról szervezték a kiutat, ahol a pórul járt munkavállalók éhbérért dolgoztak annyit, hogy aztán a csillagászati albérletet épp hogy ki bírták fizetni a “segítőiknek”.

Hogyan történhet ez meg? A válasz egyszerű: az információ hiány miatt.  Neked, kedves olvasó, ezt már nem kell mondani, és elég valószínű, hogy az interneten már mindent leírtak e témával   kapcsolatban, amit le lehet. Kis gyakorlattal könnyedén, felvértezhetjük magunkat egy rakás hasznos (és haszontalan) információval az országról ahová megyünk, a szokásokról, a bürökráciáról, a jogainkról, arról mennyi az átlagos albérleti díj, stb. Fontos hogyha kimegyünk legyen ott legalább egy olyan ember, akit ismerünk, leinformáltunk és megbízunk benne. Esetleg használhatunk helyi fórumokat, az iWiW-ről, vagy az indexről, ahol több tucat magyar beszélget és valószínű, hogy viszonylag objektív képet tudnak nekünk adni a helyi dolgokról.

Az itthonról szervezett munkák mindig biztonságot ígérnek, de gyakran ennek nagy ára van. A világvégi helyekre kiszervezett munkák, ahol szállást, munkát biztosítanak valahol mindig bekalkulálják mindannak a sok kedves embernek a fizetését, akik eljuttatnak minket oda. Nem csak alkalmazónknak, de az itthoni kontaktunknak is mi fogjuk kitermelni a fizetését. Ha ezért cserébe egy jól fizető állást kapunk, ahol mindent becsületesen és hivatalosan intéznek el velünk (a hivatalos annyira nem is fontos, ha legalább a becsületes megvan), akkor szerencsések vagyunk, de itt is érdemes résen lenni.

Telefonos segítség van, közönséget meg lehet kérdezni

Mondhatni mindegyik uniós állam elég átláthatóan és tisztán szabályozza a külföldi munkavállalók jogait, mégha az ügyintézéskor a látszat pont az ellenkezőjét mutatja. Ezért aztán nem túl sok befektetett energiával mi is elég tiszta képet kaphatunk arról, mi az amit lehet, mi az amit nem, mennyi a minimum bér ami megillet minket, mi az amit fizetnünk kell. Mire köteles a munkáltató és mi az amit nekünk kell elvégezni (például a WRS Angliában). Létezik jópár európai szervezet akik a mi megsegítésünkre alakultak, (például a SOLVIT) őket bátran kereshetjük vagy a helyi nagykövetségnél érdemes érdeklődni. Ők is segítenek (és beszélnek magyarul).

Ha elakadunk a bürokráciában, Angliában, Írországban a hivatalos ügyintézésnél kérhetünk tolmácsot. Gondolkodhatunk úgy, hogy ez kissé bicskanyitogató (főleg ha a hazai önkormányzati ügyfélszolgálathoz szoktunk), hogy külföldön az állam pénzén standup comedyzünk, de ha esetleg egy fontos hivatalos dolgot kell elintéznünk, ahol minden szónak súlya van és épp egy északi fél-vikinget fogtunk ki, akinek már a Hello-ját sem értettük, mindenképp érdemes anyanyelvi segítséget kérni.

Extrák

Ha már elhelyezkedtünk, van szállásunk is és gyakorlatilag az Óperencián túl rezidensévé léptünk elő, vállonveregethetjük magunkat és elkezdhetünk a bábeli zűrzavar elűzésén munkálkodni. Ez lesz a könnyebbik feladat. A legtöbb tagállam ingyenes nyelvtanfolyamokat szervez az unió állampolgárainak. Angliában, Írországban könnyedén beíratkozhatunk a helyi community centre-ekben, vagy college-okban szervezett nyelvtanfolyamokra és utána nyugodtan folytathatjuk tanulmányainkat egy érdekesebb tanfolyamon, vagy felsőoktatási képzésben. Spanyolországban szintén jó lehetőségek vannak a nyelvtanulásra, de, az Unió többi országaiban is. Mindenképp járjunk utána az állam által nyújtott lehetőségeknek, amelyek általában kímélik a pénztárcát és a színvonal is jó.

A nyelvtudás nélküli külföldi munka kritikus pontjai

  • szállást intézzünk, igéret szépszó, ha nem tartják be, akkor viszont 20-30-70 euróktól eshetünk el naponta és rövid lesz a világgámenetel. Az első és legfontosabb szabály hogy úgy menjünk ki, hogy már az első este tudjuk, hol fogjuk álomra hajtani a fejünket és mondjuk két hétig még ott is maradhatunk, ha esetleg nem találunk azonnal saját szállást.
  • ha valaki szervezi a külföldi munkát, akkor informáljuk le. (mind itthon, mind külföldön) Használjuk az internetet, érdeklődjünk fórumokon, ha kell hívjunk fel cégeket, illetékeseket.
  • Legyünk Webkettesek. Használjuk a nemzetbiztonsági nyilvántartást (iWiW), vagy Fészbukkoljuk az adott város magyar közösségét, az iWiW-en is sok segítőkész fórum alakult, ahol szívesen útbaigazítanak minket.
  • Legyünk tisztában a számokkal! Fizetés, buszjegy, albérlet, árfolyam, minden. Így nem érnek minket meglepetések és nem kell bosszankodnunk később.
  • Ne fizessünk azért amit ingyen is megkaphatunk. Rengeteg EU-s és kormányzati program és támogatás van a külföldi munkavállalóknak és uniós állampolgároknak. Tájékozódjunk ezekről, még itthon!
  • A nyelvtudás nélküli munka egy ideiglenes állapot. Nagyjából bármelyik nyelvet meg lehet max. egy év alatt tanulni valamilyen kézzel-lábbal mutogatós szinten. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy munkát és szállást is találunk nyelvtudás nélkül, még mindig ott van a hétköznapi élet, ahol sokkal simábban és gördülékenyebben fognak menni a dolgok, ha beszéljük a nyelvet. A barátok szerzéséről és érdekes emberek megismeréséről nem is beszélve. Tanuljuk meg a nyelvet amilyen hamar csak lehet!

Kedves Olvasó! Ez az írás néhány év kintlét és munkavállalás tapasztalatán alapulva született, azokat tükrözi. Próbáltam objektív lenni amennyire csak lehet. Biztos vannak olyan pontok amelyekkel egyetértesz és olyanok amelyeket legszívesebben kitörölnél. Kérlek ne fogd vissza magad és oszd meg saját tanácsaidat, tapasztalatod azokkal, akik most szeretnék belevetni magukat a külföldi munka és élet tapasztalatába.

A cikk fő illusztrációja: Tower of Babel
By Pieter Bruegel the Elder, 16th century. Taken from wiki commons : http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Tower_of_Babel

Akár nyelvtudással, vagy nyelvtudás nélkül keresel külföldi munkát, Érdemes feltölteni önéletrajzod a Lingojob.com portálra. Külföldi állásajánlatok várnak, Európa számos országában.
{ 41 hozzászólások… olvasd el vagyadj hozzá egyet }

karmagabber 2010.10.május - 15:28

ehhez annyit tennek hozza hogy Angliaban az ingyenes nyelvoktatas mar nem el. Anno (5 eve) mikor meg en vettem igenybe volt. ESOL-nak hivtak es alanyi jogon jart minden nem angol anyanyelvunek ingyen. Ami biztos college-okban mar nem ingyenes, talan community centerekben igen de ott kis csoportok vannak szoval valoszinu varni kell. Szoval ha angliaban tervezi menetelt valaki akkor ott fel kell keszulni nemi penzmag kicsengetesere.

Válasz

richard 2010.12.május - 18:47

Na ez pont nem igaz, kollegáim közül hárman is járnak ingyenes nyelvtanfolyamra (South Tyneside College – South Shields) évek óta. Anno még én is jártam, csak sok értelmét nem láttam a heti két órának. De az biztos, hogy itt van Entry1-3 valamint Level1-3 szintű, ha jól emlékszek Oxford Certificationt biztosító képzés ahol mind a tanfolyam, mind a vizsgák ingyenesek, ha rendszeresen látogatod az órákat. Most szeptemberben is indul egy Entry1-3as csoport – és igen – még mindig ingyenes.

Válasz

karmagabber 2010.14.május - 14:19

erdekes mert lakotarsam elsetalt a Gateshead College-ba es a Newcastle College-ba is (magyar) mind2 helyrol elhajtottak hogy mar nincs ingyenes. (en anno a Gateshead College-ba jartam heti 4 nap, vizsgat is tettem azt az Oxford papirt aszem) Aztan vegul is a Gateshead collegenal maradt ahol jutanyos aron felvettek. aszem kb 200 font 3 honapra, volt egy szintfelmero es IELTS-re felkeszitik ennyi ido alatt. en javasoltam neki hogy mielott hazakoltozik csinaljon nyelvvizsgat amit tud honositani otthon.

Lenti lakasbol a thai phd diak felesege aki dependant visa-n van szinten akarna tanulni angolt, ot is elhajtottak collegeokbol es varolistara tettek egy community centerbe hogy majd oda mehet.. olyan fel ev mulva

Your Study Abroad Blog – http://www.your-study-abroad.com

Válasz

mutter41 2010.22.május - 07:10

keresek olyan személyeket akik tudnak valamit az olaz melokrol is -vagy valakit akimár járt kint,gabi

Válasz

mutter 2010.22.május - 07:11

tavaj görög országba gályáztam most olaszba szeretnék menni valaki tud valamit jelenkezzen köszike.gabi

Válasz

Claudia Boros-Becker 2010.19.június - 08:19

Hat igen,sok magyar sajnos nem tudja felfogni,hogy manapsag kell beszelni 1-2 idegennyelvet.Egyre tobb magyarrol hallok,akiket Nemetorszagban,itt Norvegiaban vagy Svedorszagban jo atvagtak a fizetessel…. nem beszeltek semmilyen idegennyelvet es eleg sok ceg/munkaado( sok kulfoldon elo magyar is!) van,akik epp ilyen embereket keresnek atvagas celjabol.

Válasz

yourstudyabroad 2010.24.június - 13:55

par eve Angliaban is voltak ilyen remtortenetek hogy Magyar munkaltatok jol atvagtak a magyar melosokat, csomot levontak lakberert etc. Nem tudom most hogy all..

Válasz

T Kisztina000 2010.1.július - 18:07

De tényleg…?
Hogy akar bárki nyelvtudás nélkül munkát külföldön???
Gondoljunk csak bele, ha… neked van egy céged és jön egy ember, hogy: 'MUKKKA' és csak ennyit tud kinyögni magyarul… Te szeretnéd, hogy nálad dolgozzon? Adnál neki munkát?

Erről ennyit! Sok magyar a JOB szót tudja angolul csak! Maradjon Magyarországon!

Válasz

Gnat 2010.11.november - 00:40

de édi pofa vagy te ;) igazi magyar ember :)

Válasz

reniko 2011.6.január - 16:32

Nagyon aranyos vagy!
De szerintem te is úgy kezdted, hogy először csak egy szót tudtál angolul, és végeredményben mindegy hogy ez a JOB vagy a LOVE…
Ha nem segítünk egymáson, hogy lehetne jobb bármi is????
Tipikus rossz hozzáállás!
Én azt mondom segítsünk mindenkit, és csak így várhatjuk el hogy nekünk is segítsenek!
Kerülöm a magadfajtát – csak negatív érzésekkel tölt el, hogy így viseltetsz embertársaid iránt!!!
Maradj otthon Te!

Válasz

szabi 2010.1.július - 20:21

Azért ez sokmindentől függ. Egyrészt igazad van, hogy a kommunikáció fontos és rengeteg munka van ahol elengedhetetlen. Másrészt aki külföldre megy az tisztelje meg az adott országot annyival, hogy megpróbál beilleszkedni és a lehető legminimálisabb “kultúrális kupit” létrehozni magakörül. Ha nem is beszéli a nyelvet, legalább legyen meg az igénye és elszántsága, hogy megtanulja. Sokan lehet azért mennek ki, mert kint akarják megtanulni a nyelvet, nekem is sok barátom úgy jött annak idején és habár nem volt egyszerű, megtanulta és profitált belőle. Másrészt (ez angliában volt) az angolok is profitáltak belőle. Sokan kedvelték a magyarokat. Megaztán voltak munkák, amiket az angolok bizony nem kedveltek, vagy nem úgy végeztek el. Ja és ami a MUKKA szót illeti, egyszer Camden Town-ban voltunk a híres-neves piacon, ahol egy bájos spanyol lány árult ruhákat. Körülbelül egy fél füzetlapnyi szót tudott angolul és úgy vitték tőle a ruhát mint a cukrot, mert körbe sertepertélt a vevők körül, elmondta nekik tört angolsággal (és spanyol akcentussal) hogy milyen sexy-k. Ha speciel lenne egy hasonló vállalkozásom, inkább felvennék egy ilyen nem 100-asan beszélő lányt, mint egy kiégett eladót, aki nem ismeri fel a betérőben a VEVŐT, AKI FIZET. Itthon még nagyon sokat kell fejlődni, mire elmondhatjuk hogy feltaláltuk a customer service-t.

Válasz

Gnat 2010.11.november - 00:42

Nekem így van kint barim spanyolban csak épp képet árul és teljesen jol él belőle , ugyan ez a szisztéma ;)

Válasz

yourstudyabroad 2010.2.július - 09:13

figyelmesen elolvastad a postot? az iro pont arra probal ravilagitani hogy mennyire nehez nyelvtudas nelkul de ha a nyelvtudas csak kicsi akkor milyen segitseget lehet igenybe venni..
sokan vannak akikkel en talalkoztam Angliaban (igaz nem magyarok foleg lengyelek) akiknek _muszaly_ volt kimenni melozni mert igy tartja el a fel csaladot.. tehat van akinek muszaly, nem valasztas. Annak a magyarnak akinek muszaly jo kis informacio forras ez a cikk.

Válasz

yourstudyabroad 2010.2.július - 09:17

csak a “customer service”-hez fuznek hozza egy ellenpeldat. egy take away “chippy” shop a piacon Newcastle-ben a Grainger Marketen. Nos a customer service annyi volt hogy a mogorva angol asszony rad vakkantott hogy “wa” vagy csak intett a fejevel mit akarsz. ennek ellenere tomott sorokban alltak az emberek mert a kaja jo volt es olcso (hmm.. jo kis sausage bacon egg szenya) :D

Válasz

Szabi 2010.2.július - 11:22

Persze biztos van ilyen is, de általában véve egy angol boltban felforgathatod az árukészletet és távozhatsz anélkül hogy vennél bármit is, az eladó nem fogja a hátadba állítani a válfát. Itthon ha megkérdezem a CBA-s mammertől hogy mégis milyen sajt az ott a pultban, olyan ötperces flegma arcjátékot kaptam, hogy majdnem elhittem neki hogy hülye vagyok, amiért nem vágom fejből hogy Ő mit árul a boltjában. Ilyen kint ritkán fordult elő, itt gyakrabban.

Válasz

Szabi 2010.2.július - 11:23

Persze biztos van ilyen is, de általában véve egy angol boltban felforgathatod az árukészletet és távozhatsz anélkül hogy vennél bármit is, az eladó nem fogja a hátadba állítani a válfát. Itthon ha megkérdezem a CBA-s mammertől hogy mégis milyen sajt az ott a pultban, olyan ötperces flegma arcjátékot kaptam, hogy majdnem elhittem neki hogy hülye vagyok, amiért nem vágom fejből hogy Ő mit árul a boltjában. Ilyen kint ritkán fordult elő, itt gyakrabban.

Válasz

Anna Zsótér 2010.21.július - 10:02

Sok hasznos dolgot olvastam itt . Még soha nem dolgoztam küföldön , de egyre inkább ki húz a szivem Magyarországról. Beszélek egy kicsit angolul szeretnék többet tudni . Itthon masszőr vagyok ,vállalkozói igazolvánnyal,szakmai bizonyítvánnyal,és gyakorlattal kérdésem : hogyan lehetnék angol nyelvterületen vállalkozó ? Bár alkalmazottnak is elmennék .

Válasz

VAndrea 2010.5.december - 19:26

Kedves Anna!
Én is ezzel a szakmával rendelkezem, s szeretnék elhelyezkedni kint. Mikorra tervezel indulást? Körbejártad a kinti szakmai lehetőségeket?

Válasz

Lingojob.com 2010.21.július - 13:48

Kedves Anna,
Röviden talán annyit, hogy sokkal egyszerűbben és kedvezőbb feltételekkel, mint itthon. Valószínű érdemes kimenni, esetleg alkalmazottként elkezdeni, mégha masszőrként nehezebb is alkalmazottként dolgozni, más helyen is el lehet helyezkedni alkalmazottként és mellette elkezdeni a masszőr vállalkozás felépítését. Nagyon jó ötlet egy jövőbeni blogbejegyzéshez, köszönjük. Addig is ha jól beszélsz angolul, ezen a linken találsz segítséget. Mi találkoztunk velük anno, kint és jó tanácsokat adtak, még anyagilag is segítik a vállalkozás beindítását: http://www.businesslink.gov.uk/bdotg/action/hom

Válasz

Viola 2010.10.november - 22:12

Hull-ban ha valaki tud állást szoljon nekem köszönöm!

Válasz

antibes 2011.1.január - 23:50

Szia Viola,
Hullban élsz?
Én 3 hét múlva indulok oda…

Válasz

Róbert 2011.4.január - 22:58

Először is B.U.É.K mindenkinek!Nekem lenne egy olyan kérdésem hogy pl: Nem tud az ember angolul,de vesz egy tolmácsgépet ér e vele valamit,érdemes e megvenni 39Eft.A másik pedig,hogy sokan mondják egy kis nyelvtudás,mi az a kicsi?Mert volt egy idő amikor Team Speak “beszéltem” az az szerettem volna csak mert teljesen máshogy ejtik ki a szavakat,gyorsan, hadarva,elcsípik a szót stb. így csak annyit tudtam mondani mindég,hogy i’ don’t understand Írni is hát paraszt angol jól megy (alapszavak),de internetes játékoknál mindég megértették és megértettem mit akarnak, ez ér valamit?Csak mert nekem muszáj lenne kimennem (*** svájci alapú hitelek miatt) és érdemes e belevágni így?Pl: hallottam ilyet,hogy magyarok Angliában szórólapot osztogatnak vagy táblával a hátukon kell sétafikálniuk,ehhez mekkora nyelv tudás szükséges?

Válasz

angliai au pair munka 2011.10.február - 16:32

Azok akik “kimerészkednek” angol nyelvtudás nélkül azoknak nagy valószínűséggel keserves lesz a kezdés. Ennek ellenére aki szeret és akar tanulni az boldogulhat – elvégre sokat pontosan a nyelvtudás fejlesztése miatt akarnak külföldre költözni és a munkavállalás amolyan szükséges “másodlagos” dolog.

Érdemes olyan közösséghez csatlakozni (pl. alap angol tanfolyam van sok helyen ingyen) ahol a saját szintű angolunkkal is elfogadnak és barátokat szerezhetünk. A kapcsolatok nagyon fontosak külhonban. Jó ha van egy biztos pont is akihez tudsz fordulni ha baj van/segítség kell: ezt a pontot jó ha megtalálod az indulás előtt.

Válasz

Laci 2011.3.április - 20:17

Én is csak annyit tudok hozzátenni, hogy a nyelv elengedhetetlen. Nem csak angliában hanem bárhol máshol is.
A saját tapasztalatom alapján is azt tudom mondani, ahogy javult a nyelvtudásom, úgy kaptam jobb és jobb munkákat.
Mellékesen én is angliában próbálkozok.

Válasz

Ördög József 2011.18.május - 16:34

Sziasztók , én arra lennék kiváncsi milyen esélyeim lehetnek németországi munka vállalásra ? 2010 09 18- adikán jötem ki a páromal wiesbadenbe, család allapitás céljával . A kapcsolatunk idö tellésésével megromlot és most itt vagyok kint egyedül segitség nélküll. Kérdésem az tudtok Wiesbadenben ingyenes nyelv iskolát? Magyar Országon nincs senkim,tetöfedö szakmunkás bizonyitványal és gyakorlattal rendelkezem de nyelvtudás miatt idekint nem dolgoztam még ha tudtok kérlek titeket segitsetek ( pl ha tudtok v mi magyar épitö ipari céget itt kint vagy csak tanácsot adni miként kezdjem megköszönöm. ) Másik gondom mig a páromal vagyok a lakásal nincs gondom de mihamarabb elszeretnék költözni de pénz nélkül nehéz van v mi támogatás munka nélküli akármi mitt igényelhet itt kint az ember mig talpra áll ? KÉREK MINDENKIT KI TUD IRJON NEKEM TANÁCSOT VÉLEMÉNYT: KÖSZÖNÖM JÓZSEF

Válasz

livi 2011.25.május - 21:15

Nagyon sok olyan rokonom, régi iskola és munkatárs, barát van kint, aki pénzzel, anélkül nyelv nélkül, szótárral indult neki és boldogult mert akart, muszáj volt. Van ki x éve.Van ki x hó, van ki x hete ment ki csak így.
Elég ha egy segít kijutni a többi megy magától.

Válasz

Virág 2011.12.augusztus - 20:14

Már látom, régen írtatok ide, mégis bemerészkedem a kis csapatotok közé. Jelenleg kényszer helyzetben vagyok. 2008-ban sikerült megvennem életem első lakását a 3X-em közepén, amivel csúnyán befürödtem… nem hiszem hogy kellene részleteznem a gazdasági világválság néven elhíresült katasztrófát, ami rám is lesújtott. Félve ülök másfél szobás lakásomban, mert nem tudom, meddig tehetem még meg.

Történetem eddigi összefoglalása: egészségügyben dolgoztam 5 éven keresztül adminisztrátorként, fizetés kevesebb.. svájci frank erősebb lett.. telefonáltam egy céghez, hogy külföldre mennék dolgozni nyelvtudás nélkül. Időpont egyeztetés, kecsegtető ajánlatok…mivel mindenképp mennem kell innen el, kegyetlen országunkból, hát felmondtam (én hülye, vagy nem hülye.. nem is tudom). Ez történt másfél hónapja, a cég meg lógatja a lábát, ajánlat az ígértekhez képest 0, telefonok, utánajárás, munkanélküli segély.. eddig semmi. Se munkahely, se ajánlat. Már a képzettségemhez mérten is leadom akár a mellékhelyiség takarításáig is, csak mehessek, de tőlük semmi. Viszont a hirdetésük ugyanúgy fut, és szedik ál-jogcímen a 30e ft-okat az emberektől. Nyelvtudással az EURES tudna ajánlatot adni (ez az Állami Foglalkoztatási Hivatal külföldi munkavállalással foglalkozó részlege), de az nincs. Kérlek, aki tud segíteni nekem, jelezzen az e-mail címemre. 001sentinel@gmail.com

Köszönök minden jó tanácsot, segítséget.. de azt is köszönöm, hogy megoszthattam gondolataimat és elolvastátok. :)

Válasz

Zsuzsanka 2011.1.december - 19:18

Üdvözletem Mindenkinek!

A (tanuljuk meg a nyelvet) mondattal a problémám a következő: 25 éves leszek Jövő februárban, és már 16 évesen voltam kint 2 hónapig Svédországban dolgozni, (Itt megtudtam értetni magam 8 év angoltanulás után) és angolul kommunikáltam. Úgy vélem, hogy a szakmákból meg hiába van gyakorlatod és (majdnem diplomád) nyelvvizsga nélkül, ha nem tudsz elhelyezkedni normálisan kedves kis országunkban, mert nincs már emberekre szükség.

A problémámat tetőzi az, hogy hiába fiezeted ki már az 500. nyelvvizsgád után a pénzt valahogy nem sikerül, valamint amit itt megtanítanak illetve ahogy megtanítják és kimész külföldre- ne lepődj meg, mert nem fogsz belőle semmit se érteni (akcentus, stb).

Tehát, hiába akarok én lenyelvizsgázni, hiába akarok külföldre menni nyelvet (az ottanit) tanulni- semmire sem megyek vele.
Ha valaki tudna nekem egy olyan helyet, munkáltatót, munkalehetőséget mondani, amihez nem kell nyelvtudás és ki lehet menni vele külföldre akkor legyen szíves írja meg: zsuzsanka87@gmail.com e-amil címemre.

További Szép Napot Mindenkinek! Köszi előre is a tanácsokat!
Zsuzska

Válasz

Lingojob 2011.1.december - 21:29

Kedves Zsuzska!

A tanuljuk meg a nyelvet mondatnak néha igen kevés köze van a nyelvvizsgához. Ahogy pedig egyre inkább elengedhetetlen a napi munkavégzés során az angol nyelv, a munkáltatók is kezdenek erre rájönni és már inkább a tapasztalat számít, mintsem az, hogy kinek milyen nyelvvizsgája van. Ahogy írtad, inkább az a lényeg, hogy használni tudjuk azt a nyelvtudást ami megvan és elboldoguljunk vele. Persze ahhoz hogy munkát találjunk ez még nem minden, viszont elengedhetetlen és fontos tényező. Köszi a hozzászólást és sok sikert az álláskereséshez.

Válasz

Julius Wolf 2011.5.december - 18:56

Hát ,olvasgatom a hozzászólásokat,és bizony ha angolul , vagy németül irnátok ,tudnám magyarok vagytok..A sok melléduma,a magamutogató handabanda,nagyon is jellemző. A valóság az,, hogy tedd mérlegre magad, döntsd el ki vagy és mit tudsz , mit akarsz, és mire vagy képes a célod elérése érdekében. Ha ki akarsz menni, hát menj,de készülj fel alaposan . Tudd , hogy csak magadra számithatsz, (a segitőkészség nem jellemző a honfitársainkra,vagy csak akkor ha hasznot remélhetnek belőled temészetesen tisztelet a kivételeknek..Ha találkozol ilyennel akkor akkor lottó ötösöd van.) Nyelvtudás nélkül ,irgalmatlanul nehéz lesz a kezdet,de az eredmény is értékesebb lesz és jobban megfogod becsülni azt. A felkészülés alatt értem , hogy célirányosan készülj fel úgy szakmailag, mint nyelvtudásban legalább az alapvető dolgokra. Ne félj aki profi nyelvtudással kezdte is szivott az elején, ha eléggé határozott vagy előbb vagy utóbb megjön az eredmény , de ha van célod és azt igazán akarod ,el fogod érni,nembeszélve arról a tényről,hogy a jövedelmed erősen inspirálni fog,a céljaid elérhetővé válnak .Én 13 év Ausztria és Német o. után vendéglátóipar , egészségügy,49 évesen most gondolkozom
azon ,hogy talán az Olasz, Spanyol,Német ,Héber,és Szláv nyelvek mellé meg kéne tanulnom tisztességesen Angolul is. Alapvetően az angollal sem vagyok haragba de ha már egyszer valamennyire tudok, akkor, úgy vagyok megy ez jobban is, Tehát irány az angol nyelvterület.Úgy gondolom ,ha ez nekem megy 49 évesen akkor nektek miért ne menne..Mindenkinek aki már kinn van igazi jó életet,aki pedig készül kimenni sok sikert kivánok.Ne féljetek,ha igazán akarjátok menni fog!!!!!!!!!

Válasz

Emese 2011.6.december - 12:41

Köszi a jótanácsokat.tetszik.Igaz 37-évesen most szeretnék kimenni dolgozni ,a párommal az angolt tanujuk de lassan fejlödünk.Én fodrászként v ami bejönne,a párom meg mindent beválal, kandalló ,kemence épitö is.Sokrétüek ,vagyunk mindketten.

Válasz

Emese 2011.6.december - 12:45

Sziasztok ! Szeretném megkérdezni ha valaki tudna ,gyenge v nyelvtudás nélkül valahol munkát ,irjon már ,s megbeszéljük.e.batai@freeemail.hu Minden megoldás érdekel ,az a probléma ,h ismeretségem nincs ,v akik vannak ismét tanubizonyságul ,nem segitenek.Sziasztok ! Szép napot

Válasz

Marcsi 2011.10.december - 11:40

Sziasztok!
Külföldön szeretnék dolgozni, azaz nem szeretet kérdése, muszáj lenne, mert itthon egyszerúen évek óta nem tudok elhelyezkedni. Nincsennek összeköttetéseim, így még takarítói állást sem kapok, pedig két diplomám van, (műv.szerbvező, pedagógus, csak pont ezeket a területeket érinti a legjobban a leépítés, lecsúszás, ellehetetlenülés). A probléma, hogy már elég idős vagyok, 49 éves.Ha nagy nehezen találok valamit, akkor kb. 4-8 hónap után rendszerint bezárják a munkahelyet, vagy megszűnik a munkaköröm. 1 hónapja sikerültz megint elhelyezkednem, mint gyermekfelügyelő, pokoli nehéz munkám van, minimálbérért – ráadásul 1 hete már közölte a vezető, hogy bezárják az intézményt. Ennyi. A mostani állás szerint még 16-17 évet kellene ledolgoznom ahhoz, hogy nyugdíjat kapjak- ez így képtelenség! Teljesen el vagyunk adósodva, rengeteg a kölcsönünk, a párom már belerokkan a munkába, hogy valahogy kihúzzuk napról napra.Gerincproblémák miatt nehezebb fizikai munkát, vagy folyton egy helyben ülőset-állósat nem vállalhatok, Takarításra, szobalány állásra, mosogatásra, vagy hasonló fizikai munkára gondoltam. Egy kicsit beszélek angolul, alap és középfok közötti szinten.
Kérlek, segítsetek!

Válasz

Kovács Ferenc 2011.19.december - 16:29

Szeretnék kint dolgozni Ausztria vagy Németországban de eddig még semmi sajna a nyelvet még nem tökéletesen beszélem de nagyon bosszant hogy mindig bekell fizetni mindenhova valamennyi pénzt de lehet ez mégis csak egy átverés ha valaki tudna segíteni valamilyen munkában facebookon fent vagyok mint Kovács Ferenc Attila Kovi a telefonszámom 0630/2028323 Köszönöm :)

Válasz

zolicska 2012.19.január - 04:05

Csak par szoban szolnek hozza.2004 ota elek Angliaban,csaladommal egyutt,immar allampolgarkent.
>Egy barátságos helyen pedig még két diplomával is bevállalhatjuk a kávéfőzést, ha mellette kétszer annyit keresünk mint itthon>
Ez igy igaz,csakhogy:mire eleg az otthoni fizetesed duplaja?Ha egy nagy hazban berelsz egy szobat (kozos konyha,furdo) heti 80 fontert?Ha kocsit kell tartanod?(tudod-e mit,mennyit kell fizetned?)
Jo lenne,ha egyszer valaki a kiadasokat is leirna,mert ezert van az,hogy rengetegen elindulnak,mert az halljak hogy mennyit lehet keresni.De mennyi a megelhetes?Ha nincs munkad, mibol elsz meg? Ne higgyetek mar,hogy itt a magyarok egymast segitik! Ki mennyire kepes feladni az otthoni eletet,mert itt bizony az elso fel ev(ha szerencsed van) sokkal kemenyebb,mint az otthoni jol megszokott elet.
Ha jol emlekszem,tavaly ota az egyetemeken mindenhol fizetni kell a tanulasert.Hidd el, a fizetesed maradeka nem lesz ra eleg.

A college-ok mar sehol nem hirdetnek ingyenes tanfolyamot.Amik voltak,azokon nem igazan lehetett sokat tanulni.Valoban van Entry 1-3 es level1-2,de ezt ugy szedtek csoportokba,hogy entry 1-3 es level 1-2.Ha az entry csoportban vagy,(mint alltalaban akik kijonnek,hogy nyelvtudasom kozepes) es ott van 1-2 olyan,akinek a he or she sem vilagos,te mit fogsz tanulni? Munkahelyeden hany angol fogja a hibaidat kijavitani?Miert javitanak ki?Itt is meg lehet tanulni az angolt,de csak fizetos tanfolyamon!!Nem college-os fizetos,hanem privat nyelviskolaban. Mert ott valoban tanitanak es veled foglalkoznak.

Ha valakit osszeszedsz az internetrol azt NEM ismered.Az IWIW-en legtobben vetitenek vagy szolgaltatasukat akarjak neked eladdni.Vajon miert?Annyira segitokeszek?Annyira sikeresek?? Nem.Keresnek valakit,akiyol penzt remelhetnek…

En 7 evem alatt egyszer kaptam magyar telefonos tolmacsot.Persze jogod van hozza,de joga minden EU allampolgarnak van hozza,hogyhivatalos ugyeit anyanyelvi tolmaccsal vegezze.Szerinted ha a te varosodban bemegy egy flamand(belga), hogy tolmaccsal szeretne ugyet intezni,mi az ugyintezo valasza?Hat itt sem jobb a magyarok dolga.Persze,ha beszelsz lengyelul,hindiul stb.,akkor nincs nagy problema.Most volt egy gyorshajtasom,ahol felajanlottak,hogy buntetes helyett vegyek reszt egy oktatason.Kikultek a jelentkezesi lapot,kerdeztek tolmacs kell-e.Mondom, persze.Kozoltek,hogy elhozhatok a csaladombol valakit,aki jobban beszel angolul.Ennyit a tolmacsolashoz valo jogrol.
Ennyit szerettem volna hozzaszsolni.

Válasz

Damien 2012.13.március - 18:22

Sziasztok!
Végigolvasva a hozzászólásokat,teljesen megértem,hogy sokan külföldön szeretnének dolgozni,tisztességes fizetésért és megbecsülésért.Sajnos menekülnek ki a magyarok a hazájukból,ami szomorú tény. Én 28 évesen jutottam el arra az elhatározásra,hogy semmi értelme idehaza mókuskerék életet élni nevetséges fizetésekért,mert hazaszeretet ide vagy oda,senki sem tud már jövőt tervezni(családalapítás,saját ház,kocsi,szabadidő,stb.),cselekedni kell,ha változást akarunk elérni. Én csak annyit tudok nektek segíteni,hogy mindenképp kezdjétek el az angolt a szabadidőtökben,mert az csak is előnyötökre válik. Rengeteg ismerősöm,aki külföldön dolgozik megerősített abban,hogy nyelvtudás nélkül veszélyes belevágni kiutazni(de vannak szerencsésebbek is,akiknek sikerült),éppen ezért mielőtt kimentek,a spórolt pénzen kívül informálódjatok és tanuljatok angolul! Nyelvvizsgát tenni idehaza felesleges,főleg kidobni rá a megtakarított pénzt,mivel csak azt nézik,hogy társalgási szinten beszéled-e a nyelvet…a papír külföldön semmit sem ér,hiába hitegetik ennek az ellenkezőjét. Ha beszéled a nyelvet társalgási szinten,nagyobb az esélyed odakint. Én azt mondom,melózzatok még valahol egy ideig,közben tanuljátok a nyelvet és ha már informálódtatok és van megtakarított pénzetek(nehogy valami váratlan történjen),próbáljátok meg. Én még tanulgatom a nyelvet,aztán belevágok.
Mindenkinek sok sikert kívánok! Aki pedig kijut,üzenem: az anyanyelveteket sose felejtsétek el! :)

Válasz

bazsukka 2012.22.május - 21:14

Szia! Nagyon nagy igazságot mondtál! A jövő hónapban tervezem jó magam is kinti melóra a kimeneteltén már 44éves vagyok de gondolkodás nélkül megyek irány a napfényes ITALIA!:))

Válasz

Betyár 2012.12.június - 14:14

Nagyon jó cikk,jó hogy van ilyen is! Én is ki szeretnék menni,csak sajnos az én nyelvtudásom is a nullával egyenlő,de ambíciót sokat érzek magamban.(nem csak átmeneti fellángolás) Szeretem Magyarországot-politikusainkat leszámítva-de jó lenne legalább az idős korra,egy anyagi biztonság,hogy ne a póstást keljen lesni 10-én,hogy mikor jön.(ha lesz még nyugdíj egyáltalán) Szerintem mindenki szeretne nyugodt idős kort,meg előtte is “normális” életet,de ehhez Magyarországon jelenleg nem a legjobbak a feltételek,úgyhogy nem csodálom,hogy sokan kipróbálnák a külföldi munkavállalást…..
Még csak annyi;nagyon jó dolognak tartom,ha a Magyarok önzetlen segítséget nyújtanak egymásnak.Végül is kire számítson az ember,külföldön ha nem a honfitársára?!

Válasz

Károly 2012.17.június - 15:51

Üdvözlet Mindenkinek! Nos, én is olvasgattam a hozzászólásokat, tény hogy mindenkiéből kiragadható valami igaz, és valami kétségbe vonható. Ami mindenkinél közös és ez biztos, hogy azért kíván más ország területen dolgozni, mert itthon ellehetetlenült a helyzete… Miért van ez? Miért van hogy azon gondolkodik ma már minden második ember hogy elhagyja az országot… nem kell megfejtenünk, tudjuk rá a választ. Milliószor kezdtem én is újra és újra, végre sikerült itthon elhelyezkednem, és egy stabilnak hitt munka helyen dolgoznom. Úgy gondoltam végre, el jött az ideje 34 évesen hogy el kezdjem a régen várt egyetemet (levelező). 1 évig munka és egyetem, megfeszített tempóval (nem bántam). Most egyik napról a másik napra elküldtek a cégem, nincs szükségük rám és még néhány kollégámra (leépítés). Ott tartok hogy 35 évesen megint kezdhetem elölről mindent. De már itthon nem akarom, elég volt, elég volt a sok szélhámosságból és abból amit itt az emberekkel tesznek. Nincs sehol kolbászból…. voltam már néhány hónapot Angliába nyelv nélkül dolgozni, tény nem volt könnyű és minden szó igaz szinte amit a nyelvtudás hiánya hozhat magával… de ha van kitartás és ambíciód akkor megvalósíthatod. Ami a kölcsönös segítséget illeti, nincsenek jó tapasztalataim a magyarokat illetően (sajnos)… ha létezik ilyen és nem légből kapott akkor én örömmel venném, mert sajnos újra ki kell mennem dolgozni ahhoz hogy az eddig felépített életem ne vigye el a bank. Nehéz helyzetben vagyok és ezzel tisztában is vagyok, de a képességeimmel is, a munkától nem félek. Nagyobb a füstje mint a lángja azoknak a sokszor pufogtatott segítségeknek. Szerintem amit ilyen esetben egy hozzám hasonló helyzetben lévő szeretne kapni segítségként, az első lépések megtétele. Minden külföldön élőnek akinek már van átfogó képe az ottani lét alapfeltételeiről és a társadalomról némi rálátás, és vannak ismerősei, akik által munka után tud (megbízható) érdeklődni, szállásban felkutatásában, és egy néhány dologban még. Tény hogy ez azon személy számára plusz energia és idő ráfordítást esetleg még némi anyagi befektetést igényelhet, ezért úgy gondolom hogy sokan már ezt nem vállalják be. És lássuk be, nem vagyunk egy hálás nép (tisztelet a kivétel), nem tudjuk megköszönni az értünk tett fáradozásokat, így érthető is nem?… Így annyit tehetünk hogy a sors kezére bízzuk magunkat és arra hogy megpróbálunk kockáztatni. Nos, én most kockáztatok… lassan így is úgy is elveszítem mindenem, és fel kell adnom az álmaim és új álmok után kell néznem. Az álmom az volt hogy itthon élek, itthoni munkahellyel és fizetéssel, és megvalósítom a rég dédelgetett álmom hogy elvégezzem a kívánt szakot az egyetem. Ha még is van olyan aki a korábban felsorolt áldozatokat képes meghozni egy számára idegen és ismeretlen embernek, akkor várom a levelét az alábbi e-mail címen.
orboly77@gmail.com
Köszönettel, és mindenkinek nagyon sok sikert kívánok, és kitartást a nehézségekben és azon túl is. Senki ne adja fel az álmait, egy rossz döntés vagy azért mert ellehetetlenül az élete, mindig van kiút.

Válasz

Belgiumi albérlet 2012.1.október - 11:51

Nagyon szép kis cikk. További jó munkát kívánok az egész csapatnak.

Válasz

Lakatos istván 2012.3.november - 14:59

Hát megható ez az írás sajnos,Én 15 -több vagyok de én is kimennek de sajnos nem tudok nyelveket próbáltam kint élő magyarral beszélni de sajnos aki kint van elfelejtette hogy ö is földön járó no de nem adom fel!

Válasz

Szólj hozzá

Következő bejegyzés: